How to Speak in Public

145

Like these Public Speaking Tips !!! Check out the official app http://apple.co/1NFC9eC

Watch more Public Speaking Tips videos: http://www.howcast.com/videos/2394-How-to-Speak-in-Public

Does the thought of addressing a crowd—or even a few classmates or coworkers—keep you up at night? You can learn how to perform this feat without losing sleep—or your lunch.

Step 1: Choose familiar topic
If possible, choose a topic that you’re familiar with. This will make it easier for you to feel confident and share some personal experiences. Being enthusiastic about the subject is also helpful.

Step 2: Do your research
Do your research. Make sure you have a broad understanding of the topic as well as a few facts and figures to bring up.

Tip
Don’t overdo it—people will tune out if you hit them with too many statistics. Be judicious with the numbers

Step 3: Choose main points
Choose two to three main points. You don’t need to give an exhaustive account of your topic.

Step 4: Keep it brief
Keep it brief. If you talk for too long, people’;s concentration will begin to drift, no matter how riveting you are.

Step 5: Know your audience
Know your audience. This will help you tailor your talk to fit their needs. Ask yourself what they’re hoping to get from your speech.

Tip
To establish a connection with your audience, learn the names of some of its members beforehand, and incorporate them into your talk.

Step 6: Use an outline
Use an outline. It’s best if you don’t have to read your speech verbatim. You might have to write it out initially, but when you’re ready to speak, an outline will help you remember your main points.

Tip
Write your outline on index cards, which will be less awkward than paper to flip through while you’re speaking.

Step 7: Rehearse
Rehearse. Some experts recommend memorizing your speech, while others say to present your main points but also speak off the cuff. Test both methods by using a tape recorder, video camera, or a friend who’s willing to listen.

Tip
Concentrate on what you’re actually saying so it doesn’t sound rote. Even if you’ve rehearsed every day for a month, you want it to sound spontaneous.

Step 8: Relax
When it’s time to speak, do your best to relax. If you’re in a place where you can stretch, stretch away. And breathing exercises are always useful.

Step 9: Plant feet firmly
Plant your feet firmly—but keep your legs slightly bent to prevent locking your knees, which can lead to fainting. Make sure your upper body is aligned with your legs, and don’t sway.

Step 10: Watch your hands
Keep your hands on the podium, holding your outline, or just down at your sides—but not in your pockets. You can gesture if it helps, but be careful not to overdo it or nervously repeat the same gesture.

Step 11: Make eye contact
Maintain eye contact. Imagine that the audience are friends and family, and address them personally.

Step 12: Smile
Don’t forget to smile, unless, of course, you’re speaking on a particularly somber topic.

Step 13: Nobody’s perfect
Remember, you don’t have to be perfect. Nobody is perfect. It’s okay to make some mistakes.

Tip
Don’t forget that the audience is on your side. They know how hard it is to speak in public and they are most likely admiring your bravery.

Step 14: Be yourself
Be yourself. You have something to bring to this topic that nobody else does, so don’t hold back from sharing some of your own experiences and knowledge.

Step 15: Use humor
Use humor when appropriate, and don̻’t be afraid to mention your shortcomings and mistakes if they help make a point. The audience will love you for it, and you just might grow to love—or at least endure—public speaking.

Did You Know?
In a 1974 episode of The Brady Bunch, Marcia Brady advised her sister Jan to imagine that the audience was in their underwear. Hey, it’s worth a try!

20 COMMENTS

 1. Cách Diễn Thuyết (Vietnames transcript)
  Có khi nào ý nghĩ về thuật ăn nói trước công chúng — hoặc phải nói với bạn học hoặc đồng nghiệp — khiến bạn mất ngủ? Bạn có thể học cách để ăn nói mà không bị mất ăn mất ngủ.

   Bước 1: Chọn chủ đề quen thuộc
  Nếu có thể, hãy chọn một chủ đề mà bạn đã quen thuộc. Như thế sẽ dễ dàng hơn để bạn cảm thấy tự tin và trình bày các kinh nghiệm cá nhân. Sự nhiệt tình về chủ đề đó cũng rất hữu ích.

  Bước 2: Thực hiện nghiên cứu của bạn
  Thực hiện nghiên cứu của bạn. Hãy đoan chắc rằng bạn có một sự hiểu biết sâu rộng về chủ đề đó cũng như các sự kiện và số liệu đưa ra.

  Mách nước:
  Đừng lạm dụng nó, người ta sẽ truy ra nếu bạn nhấn mạnh quá nhiều những con số thống kê. Hãy thận trọng với các số liệu.

  Bước 3: Chọn những điểm chính
  Chọn 2 hoặc 3 điểm chính. Bạn không cần phải cung cấp quá nhiều xung quanh chủ đề của bạn.

   Bước 4: Nói tóm tắt
  Hãy nói tóm tắt ngắn gọn. Nếu bạn nói dai, sức chú ý của người nghe sẽ bị suy giảm, bạn không thể có tài thôi miên.

  Bước 5: Hiểu về khán thính giả
  Hiểu biết về khán thính giả của bạn. Như thế sẽ giúp bạn điểu chỉnh cách nói bạn để phù hợp với nhu cầu của họ. Hãy tự hỏi mình về điều mà họ muốn nghe trong bài diễn thuyết của bạn.

  Mách nước:
  Để nối kết với khán thính giả, hãy tìm hiểu trước tên của một vài người trong đó, và đưa tên tuổi của họ vào cuộc nói chuyện của bạn.

  Bước 6: Dùng dàn ý
  Sử dụng một dàn ý. Đó là cách tốt nhất nếu bạn không thể để đọc nguyên bài diễn thuyết. Bạn có thể phải viết ra giấy từ trước, nhưng khi bạn đã sẵn sàng diễn thuyết, một dàn ý sẽ giúp bạn nhớ các điểm chính của bạn. Mách nước:Viết dàn ý của bạn trên thẻ bỏ túi, như thế sẽ ít lúng túng hơn cầm giấy để dò khi bạn đang diễn thuyết.

  Bước 7: Luyện tập
  Hãy luyện tập. Một số chuyên gia khuyên bạn nên thuộc lòng bài diễn thuyết, nếu có người khác giúp tóm tắt các điểm chính thì bạn cũng sẽ phải nói ra trọng tâm của mình. Thử cả hai phương pháp bằng cách sử dụng một máy ghi âm, máy ghi hình, hoặc nhờ đến bạn bè sẵn sàng lắng nghe.

  Mách nước:
  Tập trung vào những gì bạn đang muốn nói để tránh sáo rỗng. Nếu cần, bạn hãy dành thới gian luyện tập mỗi ngày trong cả tháng, hãy tập cho nhuần một cách tự nhiên.

  Bước 8: Thư giãn
  Khi đang diễn thuyết, làm thả thật lỏng. Nếu bạn cảm thấy căng thẳng, hãy thư giãn hết sức. Các bài tập điều tức rất hữu ích.

  Bước 9: Đứng cho vững
  Hãy đứng cho vững — nhưng giữ chân hơi cong để đừng khóa chặt đầu gối của bạn, nguyên nhân dẫn đến ngất xỉu. Hãy đoan chắc rằng thân mình cân bằng trên đôi chân của bạn, và không nghiêng lệch.

  Bước 10: Lưu ý đôi tay
  Đặt hai tay của bạn trên giá, có thể cầm phiếu dàn ý của bạn, hoặc buông xuôi dọc theo thân người — nhưng đừng đút tay vào túi. Bạn có thể ra dấu, nhưng phải đừng lạm dụng hoặc tỏ ra hồi hộp khi lặp lại cùng một cử chỉ.

  Bước 11: Giao tiếp bằng mắt
  Duy trì giao tiếp bằng mắt. Hãy tưởng tượng rằng khán thính giả là bạn bè và gia đình, và giữ sự thân thiện với họ. Bước 12: Nụ cườiĐừng quên mỉm cười, ngoại trừ, dĩ nhiên, khi bạn đang nói về một chủ đề không vui.

  Bước 13: Không ai hoàn hảoHãy nhớ rằng, bạn không phải là người hoàn hảo. Không ai là hoàn hảo cả. Không quá quan trọng khi xảy ra vài lỗi.

  Mách nước:
  Đừng quên rằng khán thính giả đứng về phía bạn. Họ hiểu việc ăn nói trước công chúng là khó và họ có thể ngưỡng mộ sự dũng cảm của bạn.

  Bước 14: Là chính mình
  Hãy là chính mình. Bạn có những suy nghĩ riêng theo chủ đề này mà người khác không có, do đó, không nên giữ lại kinh nghiệm và kiến thức của riêng bạn.

  Bước 15: Khiếu hài hước
  Hãy tỏ hài hước khi thích hợp, và đừng ngại đề cập đến những thiếu sót và sai lầm của bạn nếu nó có thể ghi điểm. Khán thính giả sẽ thích, và bạn có thể lợi dụng sự yêu thích, hoặc ít nhất là chịu đựng của công chúng.

  Bạn có biết?
  Trong một tập phim năm 1974 của The Brady Bunch, Marcia Brady khuyên cô chị gái Jan tưởng tượng rằng khán thính giả đã ở [trong đồ lót] của họ. Hê, hãy thử xem!

 2. 2nd point is artificially required to train your brain that there is nothing to fear. Just consider that your are the best and others are very very dummy.

 3. Remembering all these things will make you nervous.
  There are only 2 points required to give public speech.
  1) Have enough knowledge about the topic
  2) Consider yourself the smartest in the crowd and others as dummies.

 4. god i hate doing presentations. i always get nervous and my mind goes blank. now, im about to do more presentations in my college class. D:

 5. @elfran123 she didnt pick the 'good in bed' one. because she wasnt famillier with that topic, like howcast suggested. hahahahaha.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here