Folk Ser Ikke på Sweatshirts på Samme Måde Længere

280

Der er nogle typer tøj, som ser ud til at blive opfattet på nogenlunde samme måde, uanset hvor i verdenshistorien man befinder sig. Det stærkeste eksempel på dette er nok det gode gamle jakkesæt. Jakkesættet har siden dets skabelse været noget, der er blevet tolket som professionelt og elegant. Der er selvfølgeligt nogle stil-elementer der har ændret sig, og moden spiller da en rolle i, hvordan jakkesæt ser ud i dag. Men hvis du fik fingrene i et 50 år gammelt jakkesæt, og tog det på i dag, så ville folk sige at du så elegant og professionel ud. Hvis du tog et moderne jakkesæt i dag, og sendte det 50 år tilbage i tiden, så ville folk sandsynligvis sige det samme – også selvom visse elementer ville undre eller fascinere dem. Et jakkesæt er altså en type af beklædning, som ser ud til at have en meget statisk fortolkning.

Der er også andre former for tøj, der virker nogenlunde statiske. Havde du spurgt mig for to år siden, så ville jeg nok have peget på en sweatshirt som et godt bud på en anden statisk type tøj. Der har nemlig længe været en meget klar opfattelse af, hvad en sweatshirt signalerer. Det er et symbol på noget mystik, der er hints af undergrund og de mørkere sider af den menneskelige natur. På trods af disse undertoner, så har sweatshirten altid været populær: den er nemlig et utroligt praktisk stykke beklædning. En sweatshirt er simpel og alligevel alsidig. Du kan hurtigt hoppe i en sweatshirt hvis du fryser, og straks få varmen. Hvis det bliver rigtigt koldt, så kan du tage hætten på, og nu er din sweatshirt praktisk talt en jakke. Hvis det bliver lidt for varmt, så kan du bare rulle ærmerne op. Alle mennesker kan altså nyde godt af sweatshirts på alle tider af året. Men den generelle opfattelse, som alle troede var statisk, har selvfølgeligt afholdt nogle folk fra, at anskaffe sig den eller praktiske sweatshirt. Den gav et helt særligt image, og hvis folk ikke identificerede sig med de underliggende værdier, så ville de naturligt undlade at tage en sweatshirt på.

Men i løbet af det sidste år er der blevet vendt godt og grundigt op og ned på tingene. Folk ser ikke på sweatshirts på samme måde længere: nu er det moderigtigt for et langt bredere segment. Store og anerkendte designere har kastet sig over sweatshirten og innoveret på, hvad en sweatshirt kan være. Den gamle opfattelse af en stereotyp sweatshirt-bærer holder ikke længere i dag. I dag kan man være nybarberede, være iklædt chinos og et par håndlavede lædersko, og så have en sweatshirt på, uden at det er en underlig kontrast. Det giver mening i dag, fordi en sweatshirt er blevet noget relativt elegant og alsidigt.