Sådan Forandrede Stjernerne Vores Syn på Sweatshirts

268

Det har aldrig været direkte umoderne at gå i en sweatshirt: det er derimod en form for påklædning, der altid har været populære et eller andet sted. Men det sidste er vigtigt: måden, tiden og stederne, hvor det har været populært at gå i en sweatshirt, er noget der har ændret sig drastisk med tiden. Jeg ved det ikke med sikkerhed, men det virker umiddelbart til, at sweatshirten er det stykke påklædning, der har flyttet sig mest rundt i modens verden.

Det hele startede selvfølgeligt da sweatshirts først kom frem. Den første sweatshirt blev ikke skabt som et modefænomen eller som en vild idé fra en excentrisk designer.  Grunden til man opfandt sweatshirts er derimod ganske pragmatisk: atleter havde nogle ganske unikke udfordringer i forhold til vejret. Når man dyrker sport eller anden form for atletik på et høj niveau, så befinder man sig meget ofte udenfor i forbindelse med sin træning. Når man er på topplan, så kan man ikke bare udskyde træningen hvis vejret ikke passer én: man træner i al slags vejr. Hvis det regner, så træner man i regnen. Hvis solen skinner og brænder huden, så træner man i sol og med solbrændt hud. Der er ingen undskyldninger for en atlet. Men det betyder jo ikke, at man ikke kan gøre livet en smule lettere for atleterne. Det er her sweatshirten kommer ind i billedet: den er en genial opfindelse til disse atleter. En sweatshirt er designet på en sådan måde, at den ikke kommer i vejen, når man er fysisk aktiv. Samtidig kan den beskytte imod let regn, uden at holde sveden inde, som en regnjakke ville gøre det. Den kan også beskytte imod solen hvis det er virkeligt varmt, uden at man har det alt for varmt. En sweatshirt er altså utroligt fleksibel i forhold til en atlets behov.

Når tøj er designet til ikke at komme i vejen for fysik udfoldelse, så har det typisk også den bivirkning, at det er ufatteligt behageligt at slappe af i. Så atleterne fandt naturligvis hættetrøjen frem, når de havde lyst til bare at slappe fuldstændigt af. Det lagde andre selvfølgeligt mærke til, og pludseligt blev sweatshirten populær som afslappende tøj. Visse subkulturer tog det afslappede look og gjorde det til en del af deres stil og kultur: og pludseligt var sweatshirts ikke kun for atleter eller til afslapning: nu var sweatshirten street.

Den seneste udvikling i historien er selvfølgeligt, at hip-hop og street-looket i det hele taget begyndte at blive mainstream. Det betyder at tidens pop-stjerner går i sweatshirts, og dermed er sweatshirten blevet et kæmpe mainstream modefænomen. I dag kan alle og enhver går i en sweatshirt uden at lægge op til at de er atleter, slapper af eller er street. Det er bare moden lige nu!