Sådan Supplerer du Beskyttelsen fra Mundbindet

De fleste danskere er efterhånden med på, at det er en god idé, hvis vi alle sammen tager mundbind på, når vi bevæger os ud i det offentlige. Med en virus der stadig farer løs verden over, så må vi alle tage vores forholdsregler for, at mindske smitterisikoen mest muligt.

Der er dog nogle der stiller spørgsmål ved effektiviteten af mundbind. Der har været lavet diverse studier, og konklusionerne er ikke altid helt klare. Det tyder på, at der er ret bred enighed om, at mundbind er effektive i, at stoppe bæreren fra at smitte andre. Hvis du møder en person der er smittet, og vedkommende har et mundbind på, så har du altså mindre risiko for at blive smittet af ham. Da man godt kan smitte uden at have symptomer på sygdommen, så er det altså en god idé, altid at have mundbind på: hvis du skulle være så uheldig, at du selv er blevet ramt af virussen, så giver du den i det mindste ikke videre til andre.

Men hvad hvis ham den smittede ikke har et mundbind på? Er du så stadig beskyttet, så længe du selv har et mundbind på? Her er forskerne stadig lidt usikre. Bare fordi en virus ikke kan lande direkte i din mund betyder det ikke, at den ikke kan inficere dig på sigt. Hvis en smittet person ikke har mundbind eller mundvisir på, så ”kaster” de om sig med virussen, når de taler, hoster eller nyser. De inficerede partikler kan så lande på ubeskyttede områder, som eksempelvis et dørhåndtag eller de dele af dit ansigt, der ikke er dækket af et mundbind. Hvis virussen så har held med, at komme i kontakt med et sted på din krop, hvor den kan trænge ind, jamen så er der risiko for, at du selv bliver syg.

Det bedste ville altså være, hvis alle gik med mundbind. Så ville virussen ikke blive spredt særligt meget. Men når nu du ikke rigtigt har kontrol over hvad andre mennesker vælger at gøre, så må du i stedet prøve at supplere beskyttelsen fra mundbindet.

Det kan du gøre på flere måder. Først og fremmest kan du overveje at gå med et ansigtsvisir. Modsat et mundvisir, så dækker dette visir hele ansigtet. Det er gennemsigtigt, så du kan stadig se og blive set: men ingen partikler kan lande på dit ansigt. Derudover kan det være en rigtig god idé med handsker, da de kan skabe en barriere imellem dig, og de overflader, som kan ske at have smitsomme partikler liggende på sig. Sidst, men ikke mindst, så bør du selvfølgeligt undgå at røre mund, øjne eller andre følsomme steder, før du har vasket eller desinficeret dine hænder. Der er mange der ikke tænker over, at de øger risikoen for at blive smittet, når de retter på deres maske (eller tager den af) med hænder, der kan ske at være kommet i kontakt med virus-holdige partikler.